oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Papryka nadziewana ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Papryka nadziewana ryżem.......

Papryka nadziewana ryżem

Składniki:

Papryka nadziewana ryżem

 

  • 50 dag papryka
  • 10 dag ryż
  • 1 szt jajo surowe
  • 2 szt jajo gotowane na twardo
  • 1 łyżka olej
  • 1 łyżka drobno posiekana zielona pietruszka
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka pasta pomidorowa
  • 1 łyżka tarta bułka

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana ryżem
Ryż przebrać, opłukać, ugotować w dużej ilości osolonej wody jak makaron, odcedzić, dodać jajo surowe i posiekane jaja, uprzednio ugotowane na twardo, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i sól do smaku, wymieszać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać, napełnić strąki nadzieniem ryżowym. Nadzianą paprykę włożyć do rondla wysmarowanego olejem i dusić pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Gdy papryka jest miękka, do sosu dodać pastę pomidorową, tartą bułkę, sól i cukier do smaku i jeszcze chwilę poddusić.