iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Papryka w kwaśnej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Papryka zrobiona w ramach domowej akcji " zapasy" jest lekko kwaśna i chrupiąca mi bardzo smakuje i umili nam zimowe dni.

Papryka w kwaśnej zalewie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka w kwaśnej zalewie

 

zalewa:

  • 2 litry wody
  • 2 szklanki octu 6 %
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Papryka w kwaśnej zalewie

ETAP 1:

Papryka w kwaśnej zalewie
Paprykę pokroić w wygodne do układania w słoiku cząstki

Paprykę oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki

ETAP 2:

Papryka w kwaśnej zalewie
Wszystko ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą.

następnie ułożyć dość ciasno w słoikach do każdego słoika włożyć po listku laurowym, ząbku czosnku i plasterku cebuli oraz wsypać kilka ziaren pieprzu.

Składniki zalewy zagotować i gorąca zalać ułożoną w słoikach paprykę do każdego słoika na wierzch wylać po 1 łyżce oleju i zakręcić słoiki.

Słoiki pasteryzować 10 minut.


Tagi:

papryka