Paprykarz z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Paprykarz przygotowany z kaszą jaglaną jest o wiele smaczniejszy niż ten tradycyjny z ryżem. Zioła i przyprawy można dowolnie komponować.

Paprykarz z kaszą jaglaną

Składniki:

Paprykarz z kaszą jaglaną

 

  • 120 g fileta z mintaja
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • woda
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykarz z kaszą jaglaną

ETAP 1:

Paprykarz z kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie do miękkości

Kaszę jaglaną przelewamy dużą ilością wrzątku, by pozbyć się goryczy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy.

ETAP 2:

Paprykarz z kaszą jaglaną
Pokrojonego i przyprawionego mintaja smażymy na oleju

Filet z mintaja (jeśli był mrożony to rozmrażamy) kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Usmażoną rybę od razu zdejmujemy z patelni, studzimy i drobno siekamy.

ETAP 3:

Paprykarz z kaszą jaglaną
Pokrojoną w ćwierć plastry cebulę smażymy

Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Smażymy na tym samym oleju co rybę.

ETAP 4:

Paprykarz z kaszą jaglaną
Startą na dużych oczkach włoszczyznę dodajemy do cebuli

Do podsmażonej cebuli wrzucamy startą włoszczyznę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

ETAP 5:

Paprykarz z kaszą jaglaną

Do miski wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, posiekaną rybę, duszone warzywa z koncentratem i bazylię. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Tagi:

papryka