BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1459]

Paprykarz z ryb mieszanych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny paprykarz z ryb mieszanych. Paprykarz posmakował całej mojej rodzince myślę, że i wam się przepis spodoba.

Paprykarz z ryb mieszanych

Składniki:

Paprykarz z ryb mieszanych

 

  • Ryby ok. 1, 2 kg (u mnie leszcz i szczupak)
  • marchewki 3 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • cebula 2 szt,
  • ząbki czosnku 3,
  • papryka czerwona 2 szt,
  • papryka żółta 2 szt,
  • olej 1 szkl,
  • przecier pomidorowy 1 słoiczek,
  • keczup 1 słoiczek,
  • pomidory krojone 1 słoik,
  • ryż ugotowany na sypko 100 g,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • chili w proszku do smaku,

Sposób przygotowania:

Paprykarz z ryb mieszanych
Do wrzącej wody włożyć ryby i gotować na małym ogniu około 30 minut. Następnie wyjąć ości, a mięso przepuścić przez maszynkę.

Cebulę oraz czosnek po obraniu pokroić w kostkę, a następnie włożyć na rozgrzany olej. Gdy cebula się zeszkli dodać starte na dużych oczkach warzywa. Papryki po oczyszczeniu pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Do warzyw dodać puszkę pomidorów i dusić około 30 minut. Następnie dodać zmielone ryby i dusić kolejne 35 minut. Na samym końcu dodać przyprawy, przecier pomidorowy, keczup oraz ugotowany na sypko ryz.

Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie gorący paprykarz włożyć do czystych słoików i pasteryzować 40 minut.