Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryki faszerowane kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W ten sposób kaszy jaglanej nie robiłam. A , że jest zdrowa postanowiłam używać jej częściej w różnej formie .

Papryki faszerowane kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki faszerowane kaszą jaglaną

 

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane kaszą jaglaną
Kaszę wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę tak jak ryż .Po wypłukaniu zalać wrzącą wodą - zamieszać i ostatecznie odcedzić. Zagotować bulion ( ja miałam wywar rosołowy z poprzedniego dnia ). Wsypać kaszę i gotować na małym gazie pod przykryciem aż wchłonie cały płyn ( ta ilość ok. 15 minut). Wyłączyć . Dołożyć masło. Z papryk odciąć góry. Usunąć pestki. Nałożyć kaszę. Ułożyć papryki w garnku do gotowania na parze i gotować 15 minut od zagotowania wody w dolnym garnku. Udekorować natką pietruszki. * Najlepiej jak nam zostanie rosołu lub wywaru warzywnego , lub mamy zamrożony gotowy - ale jak nie to z kostki też możemy zrobić bez przesady .
Papryki faszerowane kaszą jaglaną
Kaszę wypłukać kilkakrotnie w zimnej - a potem wrzącej wodzie
Papryki faszerowane kaszą jaglaną
Wsypać kaszę do wrzącego bulionu i gotowac na małym gazie aż kasza wchłonie płyn
Papryki faszerowane kaszą jaglaną
Z papryk sciąć góry- wydrążyć- wypełnić kaszą
Papryki faszerowane kaszą jaglaną
Papryki ułozyć w garnku do gotowania na parze i ugotować