Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem
Mięso i marchewkę pokroić w niedużą kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Kaszę wymieszać z mięsem, serem, marchewką i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Ja dodałam do farszu jeszcze drobne posiekane miniaturowe nadprogramowe papryczki, które znalazłam w środku dużej papryki po jej przekrojeniu. Paprykę opłukać, osuszyć, ściąć „czapeczkę” od strony ogonka, delikatnie, aby nie uszkodzić ścianek, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, wnętrze oprószyć solą. Papryki wypełnić nadzieniem, przykryć odkrojonymi czapeczkami, ustawić w naczyniu do zapiekania, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Kilka minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię (niekoniecznie) – wierzch papryczek się przypiecze. Danie podałam z domowym sosem pomidorowym a’la ketchup.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Kilka minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię (niekoniecznie) – wierzch papryczek się przypiecze. Danie podałam z domowym sosem pomidorowym a’la ketchup.