Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryki faszerowane kuskusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smakowity dodatek do II dań – drobiu smażonego lub pieczonego

Papryki faszerowane kuskusem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki faszerowane kuskusem

 

  • 3/4 szklanki kuskusu
  • bulion drobiowy w ilości takiej by zakrył wsypany do miseczki kuskus ( ok. 1-1,5 szklanki )
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek pokrojonej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane kuskusem
Wsypać w miseczkę suchy kuskus .Zalać gorącym bulionem i zostawić aż wchłonie cały bulion. Do gorącego kuskusu dodać masło , 3 łyżki oleju i wymieszać .Dosypać natkę pietruszki . Dobrze wymieszać . Z papryk ściąć wierzchy pozostawiając odcięte denka ( po usunięciu ogonka) . Wydrążyć usuwając gniazda nasienne .Wypełnić kuskusem . Ułożyć w garnku do gotowania na parze smarując wcześniej papryki olejem z wierzchu. ,,Denka" również położyć do gotowania .Gotować ok. 15 minut od chwili kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć. Podawać na ciepło w całości lub przekrojone na pół ( łódeczki).
Papryki faszerowane kuskusem
Suchy kuskus zalać gorącym bulionem i zostawić
Papryki faszerowane kuskusem
Do kuskusu który wchłonął cały bulion dodac natkę -masło i olej
Papryki faszerowane kuskusem
Wydrążyć papryki i napełnić kuskusem po brzegi
Papryki faszerowane kuskusem
Ułożyc papryki w garnku do gotowania na parze i gotować 15 minut

Tagi:

kuskus papryka