slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Papryki faszerowane ryżem oraz mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne kolorowe papryki faszerowane mieszanką ryżową oraz mięsem z indyka. Papryki faszerowane stanowią pełnowartościowy obiad. Są proste w przygotowaniu i tanie. Polecam

Papryki faszerowane ryżem oraz mięsem

Składniki:

Papryki faszerowane ryżem oraz mięsem

 

  • 4 kolorowe papryki
  • 1 saszetka mieszanki ryżowej (basmati, fasolka, papryka,curry)-80 g
  • 250 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich i papryki słodkiej
  • 50 g żółtego sera tartego

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane ryżem oraz mięsem
Mieszankę ryżową przygotowujemy wg instrukcji z opakowania i studzimy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę z czosnkiem, przesmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy paprykę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do mięsa dodajemy ugotowaną mieszankę ryżową i jajka, mieszamy.

Papryki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne i wypełniamy je farszem. Przekładamy je do naczynia do zapiekania.

Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy, posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika.

Zapiekamy przez 10 minut.

Podajemy.