zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cena papryki w sklepach jest już do zniesienia. Zrobiłam więc na obiad faszerowaną czerwonym ryżem i innymi dodatkami. Lubię takiego typu dania.

Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami

 

 

  • nadzienie :
  • 2 szk ugotowanego na sypko czerwonego ryżu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 szk groszku konserwowego
  • 1/2 szk konserwowej marchewki
  • 300 g pieczarek
  • 250 g żółtego sera
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • sambal oelek

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami
Mięso razem z pieczarkami i cebulę zmielić w maszynce do mięsa.

Za pomocą garnka do ryżu ugotować ryż i wystudzić ( jak ktoś nie ma garnka do ryżu może użyć tradycyjnej metody ).

Do miski wrzucić zmielone składniki, ryż a także dodać starty żółty ser oraz groszek, kukurydzę i marchewkę.

Dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz,

Napełnić nim pozbawione gniazd nasiennych papryki i układać je w naczyniu żaroodpornym.

Zakryć pokrywką naczynie i wstawić je do piekarnika.

Po nagrzaniu się piekarnika wstawić naczynie i piec paprykę jakieś 40 minut.

Paprykę podawać najlepiej z pieczywem.
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami
ugotować ryż i przygotować resztę składników
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami
Farsz do papryki doprawić i dobrze wymieszać.
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami
Każdą paprykę nadziać przygotowanym farszem i upiec