Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

Faszerowana papryka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealne danie dla osób lubiących warzywa w wersji na ciepło i dla tych, którzy lubią urozmaicać swoje dania.

Faszerowana papryka

Składniki:

Faszerowana papryka

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka
W umytych i osuszonych paprykach pościnać górę i wydrążyć środek.

Cebule posiekać i podsmażyć z pokrojonymi (w kostkę) pieczarkami. Na patelnię dodać mięso, doprawić solą z pieprzem i poczekać dopóki wszystko się zarumieni i podsmaży. Ostudzić i włożyć do miski. Dodać ugotowany (na pół twardo) ryż, jajko, dokładnie wymieszać i doprawić wg własnego smaku.

Papryki napełnić farszem i przykryć pościnaną górą. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać wodą, w której uprzednio należy rozpuścić kostkę rosołową (1/4 papryki ma być zakryta bulionem).

Piec około 45 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku). 15 minut przed końcem pieczenia papryki przykryć (np. folią aluminiową). Posypać startym żółtym serem.