Sposób przygotowania:
Faszerowana papryka
W umytych i osuszonych paprykach pościnać górę i wydrążyć środek.
Cebule posiekać i podsmażyć z pokrojonymi (w kostkę) pieczarkami. Na patelnię dodać mięso, doprawić solą z pieprzem i poczekać dopóki wszystko się zarumieni i podsmaży. Ostudzić i włożyć do miski. Dodać ugotowany (na pół twardo) ryż, jajko, dokładnie wymieszać i doprawić wg własnego smaku.
Papryki napełnić farszem i przykryć pościnaną górą. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać wodą, w której uprzednio należy rozpuścić kostkę rosołową (1/4 papryki ma być zakryta bulionem).
Piec około 45 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku). 15 minut przed końcem pieczenia papryki przykryć (np. folią aluminiową). Posypać startym żółtym serem.
Cebule posiekać i podsmażyć z pokrojonymi (w kostkę) pieczarkami. Na patelnię dodać mięso, doprawić solą z pieprzem i poczekać dopóki wszystko się zarumieni i podsmaży. Ostudzić i włożyć do miski. Dodać ugotowany (na pół twardo) ryż, jajko, dokładnie wymieszać i doprawić wg własnego smaku.
Papryki napełnić farszem i przykryć pościnaną górą. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać wodą, w której uprzednio należy rozpuścić kostkę rosołową (1/4 papryki ma być zakryta bulionem).
Piec około 45 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku). 15 minut przed końcem pieczenia papryki przykryć (np. folią aluminiową). Posypać startym żółtym serem.