Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Papryka faszerowana piersią z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryka to idealne warzywo do faszerowania - świetnie smakuje chociażby z różnymi mięsami, m.in. z mięsem z piersi kurczaka. Warto przyrządzać tego typu dania zwłaszcza teraz, gdy papryki są najlepsze, a do tego tanie.

Papryka faszerowana piersią z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka faszerowana piersią z kurczaka

 

  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 pojedyncze, małe piersi z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • przyprawa gyros - kebab
  • olej do smażenia
  • garść startego sera żółtego
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana piersią z kurczaka
Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso oczyszczamy, odkrajamy błony i kości, filet kroimy na kawałki, które przyprawiamy przyprawą gyros - kebab. 

Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Papryki myjemy. Z papryk odcinamy wierzchnią część z ogonkiem - ogonek odcinamy, a miąższ z odciętej części kroimy w kostkę. Większe części papryk dokładnie oczyszczamy z nasion i odkładamy - są one naszą bazą do faszerowania. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i paprykę i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy pierś z kurczaka, smażymy. Dodajemy 4 łyżki ketchupu i smażymy, aż cały sos się zredukuje, a mięso i dodatki wchłoną ketchup. Doprawiamy oregano, ewentualnie solą i pieprzem.

Papryki napełniamy farszem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Na 15 minut przed końcem pieczenia papryki posypujemy startym serem żółtym.
Papryka faszerowana piersią z kurczaka
Papryka faszerowana piersią z kurczaka z nutką ketchupu