Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana piersią z kurczaka
Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso oczyszczamy, odkrajamy błony i kości, filet kroimy na kawałki, które przyprawiamy przyprawą gyros - kebab.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Papryki myjemy. Z papryk odcinamy wierzchnią część z ogonkiem - ogonek odcinamy, a miąższ z odciętej części kroimy w kostkę. Większe części papryk dokładnie oczyszczamy z nasion i odkładamy - są one naszą bazą do faszerowania.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i paprykę i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy pierś z kurczaka, smażymy. Dodajemy 4 łyżki ketchupu i smażymy, aż cały sos się zredukuje, a mięso i dodatki wchłoną ketchup. Doprawiamy oregano, ewentualnie solą i pieprzem.
Papryki napełniamy farszem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Na 15 minut przed końcem pieczenia papryki posypujemy startym serem żółtym.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Papryki myjemy. Z papryk odcinamy wierzchnią część z ogonkiem - ogonek odcinamy, a miąższ z odciętej części kroimy w kostkę. Większe części papryk dokładnie oczyszczamy z nasion i odkładamy - są one naszą bazą do faszerowania.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i paprykę i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy pierś z kurczaka, smażymy. Dodajemy 4 łyżki ketchupu i smażymy, aż cały sos się zredukuje, a mięso i dodatki wchłoną ketchup. Doprawiamy oregano, ewentualnie solą i pieprzem.
Papryki napełniamy farszem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Na 15 minut przed końcem pieczenia papryki posypujemy startym serem żółtym.