agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Paprykowy mintaj na szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

idealne danie w około 30 minut:)

Paprykowy mintaj na szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowy mintaj na szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Paprykowy mintaj na szpinaku
Zamrożony szpinak przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozmrożenia. Następnie dolać rzadkiej śmietany i wymieszać. Dodać sól, pieprz oraz imbir mielony. Zacząć od szczypty każdego składnika. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszyć ogień do minimum- tak aby sos tylko "bulgotał". Rybę pokroić w ok 4 cm paski. Opłukać i osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Ze jednej strony posypać cayenne oraz papryką mieloną słodką. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę od strony "paprykowej" i smażyć ok 2 minuty. Następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć do ok 3-4 minut. W tym czasie dokończyć sos: do szpinaku dodać mozzarelle żółta tartą i mieszać do momentu roztopienia sera. Ewentualnie doprawić do smaku. Szpinak przełożyć na talerz , na nim układać kawałki ryby. Smacznego:)
Paprykowy mintaj na szpinaku
zamrożony szpinak przelożyć do garnka i lekko podgrzewać
Paprykowy mintaj na szpinaku
dzo rozmrożonego szpinaku dodać śmietanę oraz przyprawy
Paprykowy mintaj na szpinaku
rybę pokroić w paski i oprószyć przyprawami
Paprykowy mintaj na szpinaku
rybę smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek