Sposób przygotowania:
Parowańce nadziane truskawką i czekoladą
W mniejszej misce rozcieramy drożdże z cukrem dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz roztrzepane jajo z solą, mleko, olej, ekstrakt i mieszamy. Dobrze mieszamy, aż składniki się połączą i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie zbyt rzadkiego ciasta dosypujemy odrobinę mąki).
Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 30 - 40 minut).
W międzyczasie robimy sos:
Truskawki myjemy, osuszamy i blendujemy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy - odstawiamy do lodówki (jeśli chcemy zimny sos).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na obsypana mąką stolnicę i krótko zagniatamy, delikatnie rozciągamy i szklanką wykrawamy kółka.
Każde kółko rozciągamy dłonią i układamy na środku 1 truskawkę lub połamaną kostkę czekolady i formujemy na kształt pączka.
Uformowane kluchy układamy (łączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut.
Gdy wyrosną układamy je w naczyniu na parę i parujemy około 5 - 10 minut (w zależności od wielkości).
Gotowe parowańce podajemy z ulubionym sosem owocowym.
Smacznego :)
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz roztrzepane jajo z solą, mleko, olej, ekstrakt i mieszamy. Dobrze mieszamy, aż składniki się połączą i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie zbyt rzadkiego ciasta dosypujemy odrobinę mąki).
Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 30 - 40 minut).
W międzyczasie robimy sos:
Truskawki myjemy, osuszamy i blendujemy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy - odstawiamy do lodówki (jeśli chcemy zimny sos).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na obsypana mąką stolnicę i krótko zagniatamy, delikatnie rozciągamy i szklanką wykrawamy kółka.
Każde kółko rozciągamy dłonią i układamy na środku 1 truskawkę lub połamaną kostkę czekolady i formujemy na kształt pączka.
Uformowane kluchy układamy (łączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut.
Gdy wyrosną układamy je w naczyniu na parę i parujemy około 5 - 10 minut (w zależności od wielkości).
Gotowe parowańce podajemy z ulubionym sosem owocowym.
Smacznego :)
edytaha
zbysiowa
zozolek