Sposób przygotowania:
Parowańce z jagodami
Mleko podgrzewamy w rondelku, ma być letnie. Następnie do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, całość odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Do miski natomiast wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz jajka, a na samym końcu wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Jagody przebieramy, łączymy z cukrem. Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności, jak, kto lubi. Następnie, gdy ciasto juz podwoi objętość, odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy go i na środek nakładamy porcję jagód. Następnie dokładnie formujemy i sklejamy kulki. Gotowe parowańce układamy na podsypanej mąką stolnicy, aby jeszcze chwilę podrosły. Następnie parowańce parujemy na parze 8-10 minut.