WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Parowańce z sosem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i leciutkie bułeczki z ciasta drożdżowego, gotowane na parze. Podawane z sosem jagodowym, idealne na lekki obiad.

Parowańce z sosem jagodowym

Składniki:

Parowańce z sosem jagodowym

 

Sposób przygotowania:

Parowańce z sosem jagodowym

Ciasto

Parowańce z sosem jagodowym
Ciasto powinno dobrze wyrosnąć w ciepłym miejscu.

Mąkę wsypujemy do miski. Na środku robimy dołek, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, szczyptę soli i wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy jajko i wyrabiamy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ma pół godziny w ciepłe miejsce.

Bułeczki

Parowańce z sosem jagodowym
Bułeczki formujemy i odkładamy do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 10 części, formując z każdej małą bułeczkę. Układamy pod przykryciem na 15 minut, do ponownego wyrośnięcia.

Parowanie

Parowańce z sosem jagodowym
Parowańce gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.

Bułeczki układamy na tacy do parowania i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.

Sos

Parowańce z sosem jagodowym
Możemy też użyć innych, dowolnych owoców.

Jagody przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje. Polewamy bułeczki i od razu podajemy.