Sposób przygotowania:
Parowańce z sosem jagodowymCiasto
![Parowańce z sosem jagodowym Parowańce z sosem jagodowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/parowance-z-sosem-jagodowym-588665.jpg)
Mąkę wsypujemy do miski. Na środku robimy dołek, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, szczyptę soli i wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy jajko i wyrabiamy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ma pół godziny w ciepłe miejsce.
Bułeczki
![Parowańce z sosem jagodowym Parowańce z sosem jagodowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/parowance-z-sosem-jagodowym-588666.jpg)
Ciasto dzielimy na 10 części, formując z każdej małą bułeczkę. Układamy pod przykryciem na 15 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Parowanie
![Parowańce z sosem jagodowym Parowańce z sosem jagodowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/parowance-z-sosem-jagodowym-588667.jpg)
Bułeczki układamy na tacy do parowania i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.
Sos
![Parowańce z sosem jagodowym Parowańce z sosem jagodowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/parowance-z-sosem-jagodowym-588668.jpg)
Jagody przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje. Polewamy bułeczki i od razu podajemy.