Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gyrosowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie dla miłośników naleśników. Wyjątkowy sposób przygotowania ciasta na naleśniki i nie banalne wnętrze sprawia, że nie przejdziesz obojętnie. Naleśniki według tego przepisu są zdecydowanie najlepsze.

Gyrosowe naleśniki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gyrosowe naleśniki

 

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

 

Sposób przygotowania:

Gyrosowe naleśniki

I

Gyrosowe naleśniki
Przygotowanie ciasta na nalesniki, smażenie naleśników i przygotowanie warzyw.

1. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając łyżką wlewam stopniowo mleko.
2. Ciasto porcjami wylewam na rozgrzany olej i smażę naleśniki.
3. Kapustę pekińską drobno kroję. Ogórek obieram, kroję kostkę, papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, dodaję odlaną z zalewy kukurydzę, doprawiam pieprzem oraz solą i dokładnie mieszam

II

Gyrosowe naleśniki
Przygotowanie mięsa, mieso kroimy, doprawiamy, przygotowanie grzybów, grzyby kroimy w plasterki.

4. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros i smażę na rozgrzanym oleju. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Pieczarki myję, kroję w plasterki, łączę z mięsem, wszystko smażę około 10 minut.

III

Gyrosowe naleśniki
Przygotowanie sosu

5. Majonez, jogurt przekładam do naczynia, czosnek obieram, przeciskam przez praskę, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam

IV

Gyrosowe naleśniki

6. Rozkładam naleśniki, każdy smaruję ketchupem, nakładam mięso z pieczarkami.
7. Na mięsie układam warzywa, smaruję sosem.

V

Gyrosowe naleśniki

8. Naleśniki składam w kopertki, układam w naczyniu i ponownie smaruję sosem czosnkowym.
9. Przed podaniem 10 minut zapiekam w rozgrzanym piekarniki w 180°C.

VI

Gyrosowe naleśniki

10. Gotowe.
11. Smacznego.