Sposób przygotowania:
Gyrosowe naleśnikiI
1. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając łyżką wlewam stopniowo mleko.
2. Ciasto porcjami wylewam na rozgrzany olej i smażę naleśniki.
3. Kapustę pekińską drobno kroję. Ogórek obieram, kroję kostkę, papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, dodaję odlaną z zalewy kukurydzę, doprawiam pieprzem oraz solą i dokładnie mieszam
II
4. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros i smażę na rozgrzanym oleju. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Pieczarki myję, kroję w plasterki, łączę z mięsem, wszystko smażę około 10 minut.
III
5. Majonez, jogurt przekładam do naczynia, czosnek obieram, przeciskam przez praskę, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam
IV
6. Rozkładam naleśniki, każdy smaruję ketchupem, nakładam mięso z pieczarkami.
7. Na mięsie układam warzywa, smaruję sosem.
V
8. Naleśniki składam w kopertki, układam w naczyniu i ponownie smaruję sosem czosnkowym.
9. Przed podaniem 10 minut zapiekam w rozgrzanym piekarniki w 180°C.
VI
10. Gotowe.
11. Smacznego.