edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Parówki w cieście francuskim

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Błyskawiczna przekąska, która z dodatkiem kubka czerwonego barszczu może z powodzeniem stanowić danie obiadowe

Parówki w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście francuskim

 

  • opakowanie 275 g ciasta francuskiego
  • 6 parówek z szynki
  • garść startego na dużych oczkach sera gouda
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim
Ciasto rozwinąć, pokroić na sześć części takiej szerokości, żeby parówki można było owinąć i skleić brzegi. Na każdym kawałku rozłożyć troszkę sera, posypać oregano. Ułożyć obrane z osłonek parówki, owinąć je ciastem, skleić brzegi i położyć sklejeniem do dołu. Z wierzchu ukośnie naciąć „pakunki” w kilku miejscach. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Podawać gorące.
Parówki w cieście francuskim
Ciasto pokroić na sześć kawałków a każdy posypać serem i oprószyć oregano.
Parówki w cieście francuskim
Na kawałkach ciasta położyć obrane z osłonek parówki.
Parówki w cieście francuskim
Parówki zawinąć w ciasto skleić brzegi a wierzch naciąć.
Parówki w cieście francuskim
Piec do zrumienienia w dobrze nagrzanym piekarniku.