mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Parówki w kukurydzianym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest bardzo chrupiące i smaczne. Parówki doskonale smakują z sosem z ketchupu i majonezu:)

Parówki w kukurydzianym cieście

Składniki:

Parówki w kukurydzianym cieście

 

  • 8 dużych parówek
  • 8 drewnianych szpikulców
  • mąka kukurydziana do posypania
  • olej do głębokiego smażenia

 

  • Panierka:

 

Sposób przygotowania:

Parówki w kukurydzianym cieście
Parówki obrać z osłonek, przekroić na dwie lub cztery części. Przełamać szpikulce na pół i nadziać na nie parówki tak, aby końce szpikulców wystawały. Oprószyć je mąką kukurydzianą. Aby przygotować panierkę, należy przesiać mąkę pszenną, dodać kukurydzianą, proszek, paprykę, pieprz, sól, w środku zrobić zagłębienie. Stopniowo dodawać połączone jajo, olej i 1 i 1/2 szklanki wody, ubijając aby powstało gładkie ciasto. W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej do temp 180 stopni. Jest gotowy kiedy wrzucona kostka białego chleba zrumieni się w ciągu 15 sekund. Parówki zanurzać w panierce i kłaść na olej. Smażyć ok 1-2 minuty do zrumienienia ciasta. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.

Tagi:

kukurydza