przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Parówki w piwie i jabłkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielka porcja pysznego żarełka. Jeśli mało osób do nakarmienia, zróbcie tylko połowę porcji :)

Parówki w piwie i jabłkach

Składniki:

Parówki w piwie i jabłkach

 

  • 1 kg parówek
  • 4 jabłka - najlepiej czerwone i twarde
  • 500 ml piwa
  • 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 4 cebule
  • pieprz
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczki majeranku
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Parówki w piwie i jabłkach
Parówki obieramy z osłonek i przekrawamy każdą na 3 części. Podsmażamy parówki na rozgrzanym tłuszczu, aż się ładnie zrumienią. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu co parówki szklimy cebulę, którą wcześniej obieramy i kroimy w ósemki. Gdy cebula lekko zmięknie, dodajemy do niej parówki. oraz pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki jabłka. (Jabłka pozostawiamy w skórkach) Podsmażamy to wszystko razem kilka minut, mieszając. Następnie dolewamy do potrawy bulion, piwo oraz przyprawy i dusimy wszystko razem pod przykryciem 10-15 minut. Jeśli po tym czasie na patelni nadal jest dużo soku, odkrywamy przykrywkę i trzymamy potrawę na ogniu aż nieco zgęstnieje. Podajemy na ciepło, z chlebem, posypane zieleniną, np. natką pietruszki.