pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Parówkowe krokiety z chleba tostowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapewne prawie każdemu z nas przytrafili się niespodziewani goście lub dzieci niejadki. W każdej z tych sytuacji sprawdzą się doskonale,łatwe i nieskomplikowane w przygotowaniu a do tego potrzebne składniki mamy chyba prawie zawsze w domu.

Parówkowe krokiety z chleba tostowego

Składniki:

Parówkowe krokiety z chleba tostowego

 

  • 5 kromek pieczywa tostowego
  • 5 parówek
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1/2 szkl. sosu pomidorowego jak do pizzy
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Parówkowe krokiety z chleba tostowego

Przygotowanie pieczywa

Parówkowe krokiety z chleba tostowego
Kromki chleba rozwałkowujemy,smarujemy sosem pomidorowym,układamy ser i parówkę

Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy na cieńsze kromki. Każdą kromkę smarujemy dobrze sosem pomidorowym.


Mozzarellę kroimy na plasterki i na każdej kromce układamy po kilka plasterków sera. Na 1 brzegu tak przygotowanych kromek układamy parówkę.

Chłodzenie

Parówkowe krokiety z chleba tostowego
Kromki zwijamy w rulony,owijamy folią spożywczą i chłodzimy

Tak przygotowany chlebek zwijamy dobrze w rulon.


Owijamy każdy rulonik dokładnie folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na 10-15 min.

Smażenie:

Schłodzone roladki wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii.


Jajko ubijamy z odrobiną soli i pieprzu.


Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podajemy na gorąco.