Sposób przygotowania:
Pascha
Paschę należy przyżądzać conajmniej na 2 dni wcześniej gdyż powinna być dobrze zamrożona. Zagotować mleko z przeciętą wzdłuż laską wanilii. Żółtka rozmieszać ze śmietaną, wlać do wrzącego mleka i an bardzo słabym ogniu gotować 3-4 minuty. Odstawić z ognia do ostygnięcia, po czym wlać do woreczka i pozostawić aby masa ociekła. Następnie włożyć woreczek pod deskę, mocno obciążyć i pozostawić do następnego dnia aby zupełnie ociekła serwatka. Nazajutrz serek włożyć do donicy, dodać roztopione masło, cukier puder, startą skórkę z cytryny i wszystkie składniki dobrze rozetrzeć. Na końcu dodać bakalie. Migdały obrać z łupinek, kładąc przedtem na 10 minut do wrzącej wody, pokrajać na paseczki, galaretkę pokrajać w kostkę. Przygotowaną masę wyłożyć na zwilżoną wodą i wysmarowaną masłem serwetę, an której uprzednio można ułożyć ozdobni bakalie. Brzego serwety mocno związać. Uformowaną w ten sposób kulę włożyć do miski i włożyc do lodówki. Bardzo dobrze oziębić. Wyjąć z serwety bezpośrednio przed podaniem.
darek112