Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Paska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Paska to tradycyjny ludowy chlebek wsadzany do święconki [nie mylić z paschą], który miał przynosić pomyślność w następnym roku.

Paska

Składniki:

Paska

 

Sposób przygotowania:

Paska
Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka rozmieszać rozczyn. potem przesiać mąkę i z jej 2/3 części dodać rozczyn, sól, cukier i rozbite dwa jajka, wyrabiać ciasto, dodając powoli pozostałą część [1/3] mąki. Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. potem dodać margarynę pokrojoną w małe kosteczki, startą skórkę cytrynową i też wyrobić. Na stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi swoją objętość, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę, a następnie utoczyć z niego wałek o średnicy około 5 cm. z części wałka należy zwinąć mniejsze pierścienie- trzy, cztery. tak uformowany chleb na 30 minut trzeba odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło. szczyt tej piramidy ozdobić krzyżem z ciasta. przed wsadzeniem do piekarnika całość posmarować rozmieszanym żółtkiem. piec około 45 minut na jasnozłoty kolor.

Tagi:

paska