Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pascha

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pascha - Migdały sparzyć wrzątkiem, posiekać. Dość drobno pokroić figi, morele i orzechy.

Pascha

Składniki:

Pascha

 

  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • 1/4 l słodkiej śmietanki
  • 30 dag cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 25 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi, morele suszone)

Sposób przygotowania:

Pascha
Pascha: Migdały sparzyć wrzątkiem, posiekać. Dość drobno pokroić figi, morele i orzechy. Twaróg przekręcić przez maszynkę lub zmiksować w malakserze. Żółtka z cukrem ubić na parze. Gdy nieco przestygną, dodać masło i zmiksować na pulchną masę. Miksując dalej, dodawać ser i śmietankę. Do gładkiej masy wrzucić bakalie, wymieszać. Uformować kulę, włożyć do woreczka z płótna, zawiązać, poło żyć na deseczce, obciążyć. Pozostawić w chłodzie na 24 godz. Paschę można także przygotować w specjalnej ozdobnej formie. Pascha gotowa!