Sposób przygotowania:
Pascha kajmakowa z bakaliamiETAP 1:
Orzechy włoskie posiekać nożem i uprażyć na suchej patelni. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Żółtka i 300 g masy kajmakowej przełożyć do miski, którą należy umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą.
Ubijać, aż masa stanie się puszysta i zrobi się gorąca. Wrzucić napęczniałą żelatynę, a kiedy się rozpuścić dodawać po kawałku masła.
ETAP 2:
Stale miksując dodawać dobrze zmielony twaróg, najlepiej w kilku porcjach.
ETAP 3:
Na końcu wsypać bakalie i wymieszać. Ok 2 łyżek orzechów odłożyć do dekoracji. Masę przelać do formy w kształcie wieńca o maksymalnej średnicy 22 cm i odstawić do lodówki do stężenia.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z kremówką.
Wyjąć paschę z foremki, polać po wierzchu podgrzanym, ale nie gorącym kajmakiem, rozpuszczoną czekoladą i prażonymi orzechami. Smacznego :)
SylaUla