akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Wielkanocna pascha czekoladowo-pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Szukałam dobrego przepisu na wielkanocną paschę. I chyba znalazłam :) Jest przepyszna, z nutą nowoczesności- pomarańczą. Serdecznie polecam!

Wielkanocna pascha czekoladowo-pomarańczowa

Składniki:

Wielkanocna pascha czekoladowo-pomarańczowa

 

  • 1 kg zmielonego i odciśniętego twarogu półtłustego z kostki
  • 8 żółtek
  • 200 g. masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. śmietany kremówki 36%
  • 250 g. cukru pudru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 3/4 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150 g. gorzkiej czekolady 70%, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej

Sposób przygotowania:

Wielkanocna pascha czekoladowo-pomarańczowa
Żółtka utrzeć do puszystości z cukrem pudrem. Następnie wlać śmietanę kremówkę i dalej ucierać. Masę podgrzać na małym ogniu, uważając aby się nie zagotowała. Zdjąć z palnika. Dodać twaróg, masło i likier. Dobrze zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszać. Dwie formy z dziurkami na dole (użyłam durszlaka) o pojemności 1 litr każda wyłożyć gazą. Wyłożyć do nich masę serową, lekko ugniatając. Następnie przykryć gazą oraz talerzykiem i obciążyć. Formy umieścić na półmiskach, aby serwatka mogła swobodnie z nich wypływać. Tak przygotowanie paschy schłodzić w lodówce całą noc. Po tym czasie odwrócić formy do góry nogami i delikatnie wyjąć paschy z formy. Udekorować, np. pomarańczą, wiórkami kokosowymi lub posypać kakao. Smacznego!