Sposób przygotowania:
Talarki karbowane z ziemniakówETAP 1:
Ziemniaki obrać i umyć. Osuszyć i pokroić specjalnym nożem do frytek żeby wyszły wzory takie faliste, pokarbowane.
Talarki wrzucić do miski, polać olejem, posypać solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem oraz roztartym majerankiem.
Wszystko dobrze wymieszać żeby wszystkie talarki dobrze oblepiły się przyprawami.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią talarki. Rozłożyć je równomiernie.
Piec ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej sprawdzić widelcem czy już są miękki. Powinny się ładnie przyrumienić.
W trakcie pieczenia można je przemieszać, żeby upiekły się z obu stron.
Po upieczeniu można jeszcze posolić i podawać z ketchupem lub jako dodatek do mięsa.