Sposób przygotowania:
Pascha waniliowa z żurawiną
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Natępnie dodać miękkie masło. Ponownie utrzeć aby składniki się połączyły. Cały czas ucierać i porcjami dodawać zmielony ser.
Gdy składniki się połączą dodać posiekaną suszoną żurawinę. Ponownie zmiksować aby żurawina połączyła się z masą.
Przygotować naczynię na paschę, od naczynia będzie zależał kształt naszej paschy. Może to być okrągła miseczka od zupy, duża filiżanka lub jakieś okragłe sitko lub durszlak. Ja użyłam miseczki do zupy o pojemności 500 ml i akurat cała masa się zmieściła.
Naczynie wyłożyć gazą lub pieluchą tetrową. Do wyłożonego naczynia przełożyć masę serową. Rogi gazy zebrać do góry i mocno ścisnąć lub związć sznurkiem.
Na wierzchu położyć talerzyk lub deskę i obciążyć np. 1 kg cukru lub jakimś naczyniem z wodą aby dociskał nam paschę.
Tak dociążona paschę wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć paschę z naczynia na talerz i odwinąć delikatnie gazę. Dowolnie udekorować.
Gdy składniki się połączą dodać posiekaną suszoną żurawinę. Ponownie zmiksować aby żurawina połączyła się z masą.
Przygotować naczynię na paschę, od naczynia będzie zależał kształt naszej paschy. Może to być okrągła miseczka od zupy, duża filiżanka lub jakieś okragłe sitko lub durszlak. Ja użyłam miseczki do zupy o pojemności 500 ml i akurat cała masa się zmieściła.
Naczynie wyłożyć gazą lub pieluchą tetrową. Do wyłożonego naczynia przełożyć masę serową. Rogi gazy zebrać do góry i mocno ścisnąć lub związć sznurkiem.
Na wierzchu położyć talerzyk lub deskę i obciążyć np. 1 kg cukru lub jakimś naczyniem z wodą aby dociskał nam paschę.
Tak dociążona paschę wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć paschę z naczynia na talerz i odwinąć delikatnie gazę. Dowolnie udekorować.