SUPERPRZEPIS

Wiosenna pascha

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Wiosenna pascha Więcej zdjęć (5)

Dodatek herbaty spławia, że nasza Wielkanocna pascha nabierze wiosennych kolorków. Na takim deserze obowiązkowo musi się pojawić także dekoracja z kwiatów:)

Składniki:

Wiosenna pascha

 

  • Składniki na 3 porcje:
  • 600 g sera białego mielonego,
  • Około 100 g cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 10 dag masła,
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki herbaty matcha w proszku,
  • owoce kandyzowane do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna pascha
Herbatę matcha zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Strudzimy. Masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka przekładamy do miski. Składniki ucieramy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo ser, a na koniec wlewamy śmietankę. Masę ubijamy jeszcze chwilkę, by składniki dobrze się połączyły. Ewentualnie możemy dodać jeszcze cukru (jeśli lubimy słodkie desery, ale jak dla mnie masa była wystarczająco słodka). Pucharki (3) wykładamy wyciętymi kawałkami zwilżonej gazy. Gotową masę dzielimy na połowę. Pierwszą połowę – jasną wykładamy do pucharków (można na równo, lub tak jak ja pod skosem). Do drugiej połowy dodajemy herbatę. Dokładnie mieszamy, by kolor był jednolity. Zieloną masą wypełniamy pozostałą część pucharków. Całość odstawiamy do chłodu na minimum 5 godziny. Osobiście paschę przygotowuje wieczorem. Następnego dnia ma idealną konsystencję i dobrze się wyjmuje. Po wyjęciu paschę dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Wiosenna pascha
herbatę zaparzamy w niewielkiej ilości wody!
Wiosenna pascha
Do utartych składników dodajemy stopniowo ser
Wiosenna pascha
Do połowy masy dodajemy herbatę matcha. miksujemy
Wiosenna pascha
W pucharkach wyłożonych gazą umieszczamy masę serową

Tagi:

sery ser pascha