Sposób przygotowania:
Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem, dodajemy żółtka i porcjami ser. Perfumujemy ekstraktem z wanilii. Dodajemy mielone migdały i dobrze mieszamy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej , dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy bakalii, skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przelewamy wrzątkiem. Szklaną miskę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy dekoracyjnie kiwi, przelewamy masę serową. Możemy też przygotować mini paschy wykorzystując do tego małe silikonowe babeczki. Paschę wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę. Dekorujemy.Paschę tą można również przygotować bez dodatku żelatyny. Należy wtedy koniecznie zawinąć ją w gazę na sicie. Sitko umieścić nad miską. Masę lekko obciążyć i pozostawić na całą noc w lodówce. Dzięki temu serwatka ładnie odcieknie. Wersja z odrobiną żelatyny jest szybsza i stanowi fajne koło ratunkowe dla spóźnialskich.Kiwi spełnia tutaj podwójną rolę- smakową (idealnie przełamuje słodycz sera i bakalii), jak też dekoracyjną (swoją piękną zielenią przywołuje wiosenną radość na świątecznym stole).Smacznego!