SUPERPRZEPIS

Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa

  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna pascha z dodatkiem ulubionych bakalii to klasyczny deser wielkanocny. Proponowana przeze mnie z niewielkim dodatkiem żelatyny jest błyskawiczna w przygotowaniu. Ze słodyczą sera i bakalii idealnie współgrają lekko orzeźwiające kiwi. Polecam!

Składniki:

Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa

 

  • Składniki:
  • 500 g sera śmietankowego o smaku waniliowym
  • 2 żółtka (jaja sparzamy gorącą wodą)
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru (jeśli ser jest niesłodki, to proponuję 1/2 szklanki cukru)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni i lekko przesiekanych
  • 50 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jędrne kiwi

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem, dodajemy żółtka i porcjami ser. Perfumujemy ekstraktem z wanilii. Dodajemy mielone migdały i dobrze mieszamy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej , dobrze mieszamy i przelewamy do pozostałej masy. Dodajemy bakalii, skórkę cytrynową i delikatnie mieszamy. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przelewamy wrzątkiem. Szklaną miskę wykładamy folią spożywczą lub gazą. Boki i dno wykładamy dekoracyjnie kiwi, przelewamy masę serową. Możemy też przygotować mini paschy wykorzystując do tego małe silikonowe babeczki. Paschę wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy na dekoracyjny talerz lub paterę, ściągamy folię lub gazę. Dekorujemy.Paschę tą można również przygotować bez dodatku żelatyny. Należy wtedy koniecznie zawinąć ją w gazę na sicie. Sitko umieścić nad miską. Masę lekko obciążyć i pozostawić na całą noc w lodówce. Dzięki temu serwatka ładnie odcieknie. Wersja z odrobiną żelatyny jest szybsza i stanowi fajne koło ratunkowe dla spóźnialskich.Kiwi spełnia tutaj podwójną rolę- smakową (idealnie przełamuje słodycz sera i bakalii), jak też dekoracyjną (swoją piękną zielenią przywołuje wiosenną radość na świątecznym stole).Smacznego!
Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa
Etap 1 Wielkanocna pascha z kiwi - przygotowanie masy serowej, dodanie bakalii
Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa
Etap 2 Wielkanocna pascha z kiwi - przygotowanie foremki, wyłożenie jej plasterkami kiwi
Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa
Etap 3 Wielkanocna pascha z kiwi - deser w przekroju
Wielkanocna pascha z kiwi - ratunkowa
Etap 4 Wielkanocna pascha z kiwi - alternatywna wersja paschy- mini paschy- idealny deser dla najmłodszych