Sposób przygotowania:
Wielkanocna pascha z żurawiną i migdałamiPascha wielkanocna 1
Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Żurawinę sparzamy wrzątkiem.
Pascha wielkanocna 2
Żółtka wkładamy do osobnego naczynia.
Pascha wielkanocna 3
Płatki migdałowe siekamy.
Pascha wielkanocna 4
Żółtka ucieramy dokładanie z cukrem.
Pascha wielkanocna 5
Do żółtek dodajemy śmietankę. Wstawiamy na mały palnik. Podgrzewając cały czas dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Dodajemy twaróg i bakalie. Dokładnie mieszamy.
Pascha wielkanocna 6
Sitko wykładamy gazą. Wylewamy masę twarogową. Przykrywamy brzegami gazy. Kładziemy talerzyk i przyciskamy czymś ciężkim (może być słoi z wodą). Zostawiamy na min. 12 g w lodówce do czasu aż ścieknie serwatka. Przekładamy na talerz. Dekorujemy według uznania.
SylaUla