Sposób przygotowania:
Pascha wg Buni :
Zagotować 1 /2 szklanki wody z 2 łyżkami miodu i alkoholem. Zalać bakalie i zostawić na kilka godzin by namokły .Roztopić masło i ostudzić . Zmiksować w malakserze ser , śmietanę, masło, 1 łyżkę miodu , skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika .Odcedzić bakalie . Pokroić drobno daktyle po usunięciu pestek i morele .Wymieszać masę serowa z bakaliami . Dziurawą doniczkę lub jeszcze lepiej nie duże sitko wyłożyć gazą jałową .Wyłożyć masę serową na gazę .Zawinąć boki gazy do środka tak by zakryły wierzch . Położyć na wierzch talerzyk ( dopasowany wielkością ) i obciążyć go. Sitko postawić na kamionce i wstawić na 24 godziny do lodówki . Wyjąć . Odkryć gazę .Wyłożyć paschę na talerzyk. Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej , kawałkami pomarańczy , jadalnymi kwiatami - lub innymi ozdobami. Podawać schłodzoną .
Natala1210