Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna mająca swoje korzenie w Rosji i na Ukrainie. Przygotowywana z dużą ilością jaj, śmietany oraz masła gości co roku na świątecznych polskich stołach.
Odmiany paschy bojarskiej i carskiej są najtłustsze, a zarazem najsmaczniejsze. Dodatki, które świetnie urozmaicą smak to m.in. czekolada, owoce kandyzowane lub marmolada. Aromatyzując gotową masę ziarenkami wanilii, kardamonem, czy sokiem z cytryny nadamy jej lekkości i subtelności.
Przyrządzana na zimno z kwaśnego mleka lub gorąco z ucieranego twarogu ma wiele odmian i kształtów. Tradycyjnie używane pasocznice, przypominające kształtem piramidy z powodzeniem można zastąpić sitkiem lub doniczką z otworem, wyłożoną czystą, bawełnianą ściereczką.
Warunkiem zrobienia dobrej paschy na zimno czy na gorąco jest użycie twarogu absolutnie świeżego i suchego – całkowicie odciśniętego z serwatki.
Spróbujcie przygotować paschę z pomocą przepisów, które dla Was zebraliśmy. Przekonajcie się jakie to proste!
Przyrządzana na zimno z kwaśnego mleka lub gorąco z ucieranego twarogu ma wiele odmian i kształtów. Tradycyjnie używane pasocznice, przypominające kształtem piramidy z powodzeniem można zastąpić sitkiem lub doniczką z otworem, wyłożoną czystą, bawełnianą ściereczką.
Warunkiem zrobienia dobrej paschy na zimno czy na gorąco jest użycie twarogu absolutnie świeżego i suchego – całkowicie odciśniętego z serwatki.
Spróbujcie przygotować paschę z pomocą przepisów, które dla Was zebraliśmy. Przekonajcie się jakie to proste!