Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Passatelli in brodo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Passatelli in brodo to rodzaj klusek z bułki tartej i parmezanu, potrawa wywodząca się z włoskiej kuchni regionalnej

Passatelli in brodo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Passatelli in brodo

 

 

Sposób przygotowania:

Passatelli in brodo
Do miski wsypać sypkie składniki - ser, bułkę i mąkę. Najlepiej by bułka i ser były świeżo utarte. Wlać lekko roztrzepane jajka. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku gałką, pieprzem i ostrożnie sola, gdyż parmezan jest już dość słony. Gdyby masa była zbyt lepka, rzadka dodać jeszcze trochę bułki. Przepuścić ją przez maszynkę do mielenia mięsa (kluski będą trochę posklejane) Powstałym kluskom dać chwilę odpocząć. Następnie gotować je we wrzącym rosole 5-8 min.
Passatelli in brodo
Do klusków najlepiej użyć świeżo utartej niezatęchłej bułki
Passatelli in brodo
Z podanych składników powstanie żółte miękkie ciasto
Passatelli in brodo
Kluski gotujemy w czystym rosole przez kilka minut

Tagi:

jajko tarta jajka