Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Passato di verdure

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa z wielu warzyw, której skład można modyfikować w zależności od tego jakie warzywa są dostępne

Passato di verdure Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Passato di verdure

 

  • marchew 2-3
  • mała cukinia
  • kawałek selera korzeniowego lub łodyga naciowego
  • kilka różyczek brokuła lub kalafiora
  • garść zielonego groszku
  • kawałek pora
  • garść natki pietruszki
  • mięsisty pomidor
  • ziemniaki 2-3 średnie
  • garść czerwonej soczewicy lub pół puszki fasolki
  • mała cebula
  • kostka rosołowa warzywna lub drobiowa
  • parę listków świeżej bazylii
  • sól

Sposób przygotowania:

Passato di verdure
Warzywa dokładnie umyć,a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować zupę, zalać je wodą nieco ponad poziom warzyw. Przyprawić ostrożnie solą, kostką rosołową i bazylią. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe, zupę zmiksować lub przetrzeć. Sprawdzić smaki i jeszcze w razie potrzeby dosolić. Na talerzu podawać zupę z kroplą oliwy i odrobiną startego włoskiego sera (ja wolę jednak mnóstwo świeżej zieleniny). Skład zupy zależy przede wszystkim od tego jakie warzywa są akurat dostępne. Wiosną można dodać młodej botwiny,jesienią kawałek dyni.
Passato di verdure
Najbardziej pracochłonne jest czyszczenie i krojenie warzyw