Sposób przygotowania:
Pasta al tonno
Makaron (ja najbardziej lubię razowy, który ma bardziej zdecydowany smak i jest zdrowszy) wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy al dente i odcedzamy, po czym przelewamy krótko zimną wodą, aby się nie skleił. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy cebulka jest już gotowa dodajemy filiżankę przecieru pomidorowego i krótko zagotowujemy. Puszke tuńczyka otwieramy i odlewany sos własny. Tuńczyka mieszamy z sosem pomidorowym na patelni. Dodajemy łyżeczkę musztardy i łyżkę majonezu. Wszystkie składniki mieszamy po czym dorzucamy ugotowany al dente makaron. Wszystko mieszamy raz jeszcze i przekładamy na półmiski. Makaron posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach ulubionym serem żółtym.