Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Hummus sezamowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszna pasta z ciecierzycy z dodatkiem prażonego sezamu i oleju sezamowego, zaostrzona czosnkiem, polecam.

Hummus sezamowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hummus sezamowy

 

 

Sposób przygotowania:

Hummus sezamowy
Sezam uprażyć na suchej patelni na złoto, należy uważać aby się nie przypalił i nie zbrązowiał bo będzie gorzki! Do rondelka wsypać ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę, dodać 3 łyżki uprażonego sezamu, olej sezamowy, 3 łyżki z wody z gotowania ciecierzycy. Dodać obrane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładką pastę. W miarę potrzeby doprawić. Pastę przełożyć do miseczki, polać niewielką ilością oleju sezamowego, posypać odłożonym sezamem i wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Po tym czasie podawać jako pastę do świeżego pieczywa
Hummus sezamowy
Sezam uprażyć na suchej patelni na złoto, należy uważać aby się nie przypalił i nie zbrązowiał bo będzie gorzki!
Hummus sezamowy
Do rondelka wsypać ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę, dodać 3 łyżki uprażonego sezamu, olej sezamowy, 3 łyżki z wody z gotowania ciecierzycy. Dodać obrane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładką pastę. W miarę po
Hummus sezamowy
Pastę przełożyć do miseczki, polać niewielką ilością oleju sezamowego, posypać odłożonym sezamem i wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.

Tagi:

hummus pasty