Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pasta jajeczno-brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, kremowa pasta do chlebka, idealna na śniadanie i kolację

Pasta jajeczno-brokułowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta jajeczno-brokułowa

 

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 brokuł,
  • 1 łyżka majonezu,
  • Szczypiorek cienki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczno-brokułowa
Brokuła oczyszczamy z listków i dzielimy na różyczki. Następnie gotujemy go w osolonej wodzie około 5 minut i szybko przekładamy do zimnej, aby zakończyć proces gotowania. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy. Łączymy brokuła z jajkami i rozdrabniamy całość widelcem (jeżeli chcemy uzyskać bardziej ziarnistą strukturę pasty) lub wrzucamy do blendera (jeżeli chcemy uzyskać bardziej kremową strukturę pasty). Objętościowo dodajemy tyle samo brokuła co jajek. Do całości dodajemy pokrojony szczypiorek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko miksujemy/rozdrabniamy aż do połączenia składników. Polecam do chlebka ;)
Pasta jajeczno-brokułowa
Brokuła oczyszczamy z listków i dzielimy na różyczki. Następnie gotujemy go w osolonej wodzie około 5 minut i szybko przekładamy do zimnej, aby zakończyć proces gotowania.
Pasta jajeczno-brokułowa
Jajka gotujemy, obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Pasta jajeczno-brokułowa
wszystkie składniki umieszczamy w blenderze.
Pasta jajeczno-brokułowa
Do całości dodajemy majonezu i przyprawiamy do smaku.