Sposób przygotowania:
Pasta kanapkowa z soczewicy
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć .Dodać wypłukane ziarna soczewicy,liść laurowy,jałowiec i goździki,dokładnie wymieszać i chwilę poddusić.Dodać wino i gotować do odparowania alkoholu.Następnie zalać całość gorącym bulionem i gotować do miękkości soczewicy i całkowitego wyparowania płynu. Ponieważ soczewica będzie miksowana na krem ziarenka mogą się rozpadać.Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem,wyjąć liść i ziarenka przypraw.Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną soczewicę zmiksować na krem dodając stopniowo oliwę/ ilość zależy od żądanej gęstości i smaku/,majeranek ewentualnie sól i pieprz.Po schłodzeniu nakładać na kanapki.