cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Pasta kanapkowa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna,zdrowa ,sycąca i nie tylko wegańska.

Pasta kanapkowa  z soczewicy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta kanapkowa z soczewicy

 

  • 250 g ziaren soczewicy/kolor dowolny, ale i czas gotowania różny/
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy /do smażenia/
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek jałowca i goździków
  • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extravergin
  • 1/4 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania:

Pasta kanapkowa z soczewicy
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć .Dodać wypłukane ziarna soczewicy,liść laurowy,jałowiec i goździki,dokładnie wymieszać i chwilę poddusić.Dodać wino i gotować do odparowania alkoholu.Następnie zalać całość gorącym bulionem i gotować do miękkości soczewicy i całkowitego wyparowania płynu. Ponieważ soczewica będzie miksowana na krem ziarenka mogą się rozpadać.Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem,wyjąć liść i ziarenka przypraw.Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną soczewicę zmiksować na krem dodając stopniowo oliwę/ ilość zależy od żądanej gęstości i smaku/,majeranek ewentualnie sól i pieprz.Po schłodzeniu nakładać na kanapki.
Pasta kanapkowa  z soczewicy
Pasta jest doskonałym dodatkiem do codziennego pieczywa
Pasta kanapkowa  z soczewicy
Świetnie komponuje się z selerem naciowym jako przekąska.
Pasta kanapkowa  z soczewicy
Pastą można nadziewać surową paprykę,smakuje doskonale.