marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta orzechowa na winie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Orzechy utłuc i posiekać grubo,połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie wszystko zmiksować na gładką masę,doprawić.Schłodzić i podawać

Pasta orzechowa na winie.

Składniki:

Pasta orzechowa na winie.

 

  • 150 g.orzechów włoskich lub pistacji,
  • 200 g.serka mascarpone lub twarożku,
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 2 łyżki mielonej papryki słodkiej,
  • szczypta mielonego kminku,
  • łyżka cukru,
  • sól,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 50 g.bułki tartej.

 

Sposób przygotowania:

Pasta orzechowa na winie.
Orzechy utłuc,skorupki wyrzucić,a orzechy posiekać grubo jak włoskie.a pistacje na połówki.Połączyć siekane orzechy z resztą sk-
-ładników i zmiksować na gładką masę,doprawić sokiem z cytryny
i solą,napełnić pastą niewielką miskę,nakryć pokrywką i wstawić do lodówki.Po wyjęciu podawać na zimno do pieczywa żytniego lub kukurydzianego.