monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pasta serowa z jajecznicą i kiszonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pomysł dosyć zaskakujący ale bardzo smaczny- idealny na zużycie resztek sera żółtego

Pasta serowa z jajecznicą i kiszonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta serowa z jajecznicą i kiszonym

 

  • 25 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 niepełna łyżeczka pieprzu
  • sól
  • 3-4 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Pasta serowa z jajecznicą i kiszonym
Na patelni roztopić masło, wbić umyte jajka i dodać sól do smaku. Usmażyć jajecznicę,ale nie bardzo ściętą ale też nie za rzadką. Zdjąć z ognia wystudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach lub użyć blendera ( ja użyłam blendera bo miałam takie skrawki sera,ze trudno by było go zetrzeć), przełożyć do miski.. Cebulę obrać i również zetrzeć na drobnych oczkach, podobnie postąpić z ogórkiem, zetrzeć go na drobnych oczkach. Cebulę i ogórki przełożyć na sito i pozwolić sokom przez parę minut odcieknąć. Jajecznicę przełożyć na deskę i drobno posiekać, dodać do miski. Cebulę i ogórki również przełożyć do miski. Dodać natkę. Wymieszać. Dodać przyprawy, ale ostrożnie z solą bo ser zwykle jest dość słony. Dodać majonez, porządnie wymieszać. odstawić do lodówki na godzinę,żeby smaki się " przegryzły". Smacznego!
Pasta serowa z jajecznicą i kiszonym
Ser zetrzeć lub użyć blendera i przełożyć do miski
Pasta serowa z jajecznicą i kiszonym
Startą cebulę i ogórka przełozyć na sito do odsączenia sokóe
Pasta serowa z jajecznicą i kiszonym
Przestudzoną jajecznicę posiekać drobno
Pasta serowa z jajecznicą i kiszonym
Wszystkie składniki połączyć i dodać majonez