Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pasta wątrobiana do kanapek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna pasta do kanapek - wątróbka wieprzowa i mięso z rosołu. Z dodatkiem majonezu stanowią idealne smarowidło - do kanapek.

Pasta wątrobiana do kanapek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta wątrobiana do kanapek

 

  • wątroba wieprzowa - ok. 80 dag
  • cebula - 2 duże
  • mięso i marchewka z rosołu
  • sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa włoska - do smaku
  • mały słoik majonezu
  • dwie - trzy łyżki oliwy lub oleju
  • dwie łyżki masła
  • 1/4 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Pasta wątrobiana do kanapek
Wątrobę umyj, oczyść z błonek i osusz. Pokrój w centymetrowe plastry. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzany olej dołóż łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Zdejmij ją z patelni, dołóż jeszcze łyżkę masła i zrumień na nim wątrobę. Do zrumienionej wątroby włóż na powrót cebulę, podlej bulionem i (ewentualnie) odrobiną wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 - 20 minut. Zdejmij pokrywkę i duś, aż cały płyn odparuje. Zostaw do wystygnięcia. Wątróbkę z cebulą i tłuszczem przemiel, zmiel również mięso i marchewki z rosołu. Całość wymieszaj, dodaj majonez, przyprawy - do smaku. Schłódź w lodówce i pasta gotowa.
Pasta wątrobiana do kanapek
Wątróbkę pokrój w centymentowe plastry a cebulę w piórka.
Pasta wątrobiana do kanapek
Cebulę zeszklij na oleju z masłem - zdejmij z patelni.
Pasta wątrobiana do kanapek
Wątróbki usmaż partiami na złoto z obu stron.
Pasta wątrobiana do kanapek
Do podsmażonych wątróbek dodaj cebulę i duś razem do miękkości.