Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pasta z białych szparagów i bazylii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Białe szparagi to bardzo dobra baza do przygotowania smacznej pasty kanapkowej. Z dodatkiem posiekanych listków bazylii oraz szczypty chrzanu.

Pasta z białych szparagów i bazylii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z białych szparagów i bazylii

 

  • 1 pęczek białych szparagów (500 gram)
  • 1 jajko
  • 1 duża garść bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta z białych szparagów i bazylii
Szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałe końce, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy szparagi (oprócz główek) do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy 5 minut. Dodajemy główki szparagów i gotujemy kolejne 5 minut.

Odcedzone szparagi blendujemy w rozdrabniaczu. Przekładamy je do miski i dodajemy posiekaną bazylię.

Jajko gotujemy na twardo, również rozdrabniamy i dodajemy do szparagów.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan i majonez. Mieszamy. Przyprawiamy pastę do smaku pieprzem i solą.
Pasta z białych szparagów i bazylii
Wrzucamy szparagi (oprócz główek) do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy 5 minut. Dodajemy główki szparagów i gotujemy kolejne 5 minut.
Pasta z białych szparagów i bazylii
Odcedzone szparagi blendujemy w rozdrabniaczu. Przekładamy je do miski i dodajemy posiekaną bazylię.
Pasta z białych szparagów i bazylii
Jajko gotujemy na twardo, również rozdrabniamy i dodajemy do szparagów.
Pasta z białych szparagów i bazylii
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan i majonez. Mieszamy. Przyprawiamy pastę do smaku pieprzem i solę.