Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1040]

Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania tych jajek wykorzystałam mięso z gotowanych skrzydełek, które zostały mi po gotowaniu zupy. W połączeniu z ogórkiem kiszonym pokrojonym w drobną kostkę oraz świeżą bazylią powstała smaczna przekąska.

Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i bazylią

 

  • 4 jajka
  • 100 gram gotowanego mięsa z kurczaka, np. skrzydełka (waga po obraniu z kości)
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 garść bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i bazylią
Jajka gotujemy na twardo, a gdy przestygną, przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Wrzucamy je do rozdrabniacza razem z mięsem i rozdrabniamy na jednolitą masę.

Dodajemy ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kosteczkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodajemy majonez, chrzan i posiekane listki bazylii. Mieszamy i doprawiamy do smaku pierzem oraz solą.

Nakładamy farsz do jajek i dekorujemy młodymi listkami bazylii.
Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i bazylią
Jajka gotujemy na twardo, a gdy przestygną, przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka.
Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i bazylią
Wrzucamy żółtka do rozdrabniacza razem z mięsem i rozdrabniamy na jednolitą masę.
Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i bazylią
Dodajemy ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kosteczkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i bazylią
Dodajemy majonez, chrzan i posiekane listki bazylii. Mieszamy i doprawiamy do smaku pierzem oraz solą.