zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2327]

Pasta sezamowa tahini

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja pierwsza pasta tahini. Tahini to pasta z sezamu i pochodzi z kuchni tureckiej. Używa się jej najczęściej do hummusu.

Pasta sezamowa  tahini

Składniki:

Pasta sezamowa tahini

 

  • 200 g sezamu
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Pasta sezamowa tahini
Na suchej patelni uprażyć nasiona sezamu. Należy jednak uważać aby za mocno nie uprażyć bo się zrobią gorzkie.

Uprażone i przestudzone ziarna wsypać do blendera i miksować do momentu aż pasta zrobi się płynna. Dodać olej i miksować aż masa będzie jednolita. Trochę to trwa ale w końcu pasta jest odpowiednia.

Pastę można wykorzystać do hummusu i należy przechowywać w lodówce.