edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta z ciecierzycy zwana hummus z dodatkiem pieczonej czerwonej papryki. Idealna na kanapki lub podana z przekąskami.

Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką

 

Sposób przygotowania:

Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką
1. Paprykę myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się z gniazd nasiennych.

2. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do miękkości.

3. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki.

4. Ugotowana ciecierzyce wkładamy do naczynia blendera, dodajemy oliwę z oliwek, pastę tahini, czosnek i miksujemy. Dodajemy odrobinę wody, jeśli pasta jest za sucha.

5.Dodajemy upieczoną paprykę, sól, pieprz oraz wędzona słodka i ostra paprykę. 

6.Blendujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy.
Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką
Pasta tahini zrobiona od podstaw czyli pasta sezamowa
Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką
Ugotowana ciecierzyce wkładamy do naczynia blendera
Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką
Do ciecierzycy i pasty tahini dodajemy czosnek
Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką
Dodajemy upieczoną czerwona paprykę i blendujemy

Tagi:

papryka pasta