haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mało znane w Polsce słodkie małe bułeczki scones podawane są w Anglii z dżemem i tzw. clotted cream, czyli specjalnie preparowana gęsta śmietaną - czymś podobnym do gęstej kremówki. Są pyszne - nic dziwnego, że uwielbia je Królowa Elżbieta II

Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety

 

  • 450 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g drobnego cukru (najlepszy trzcinowy)
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • mleko
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalne)
  • dżem malinowy lub truskawkowy
  • bardzo gesta kremówka

Sposób przygotowania:

Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety
1. Najpierw w misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.

2. Do mieszanki wrzuciłam kawałki masła i roztarłam całość w palcach do połączenia się składników, tak aby uzyskać konsystencje tartej bułki.

3. Do pojemnika z miarką wbiłam jajka roztrzepałam widelcem, po czym dodałam mleko. W sumie uzyskałam pojemność 300 ml. Dokładnie wymieszałam.

4. Mieszankę mleczno-jajeczną wlałam do suchych składników (zostawiłam odrobinę na dnie do posmarowania bułeczek) i zagniotłam. ciasto powinno być miękkie i lepkie. Ja dodałam żurawinę, ale można pominąć ten krok.

5. Wyłożyłam na posypaną mąką stolnicę, krótko jeszcze wyrobiłam i rozwałkowałam na kwadrat o grubości 2 cm.

6. Wykroiłam z ciasta kółka o średnicy 5 cm, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam odrobiną mleka i piekłam w temp. 220 stopni przez 12-15 minut, aż będą złoto-brązowe.

7. Przełożyłam na kratkę. Najlepsze są świeże, jeszcze ciepłe, ale można je tez zamrażać.

8. Podajemy z gęstą kremówką, dżemem i oczywiście herbatką.
Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety
Suche skladniki roztarłam z masłem na okruszki.
Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety
Dodałam mieszankę mleczna, pozostawiajac odrobine do posmarowania.
Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety
Zagniotłam ciasto i wycięłam w nim krażki.
Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety
Układamy bułki na blaszce i smarujemy pozostałym mlekiem.
Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety
Pieczemy 12-15 minut w temp. 220 stopni
Scones - ulubione bułeczki Królowej Elżbiety