Pasta z ugotowanej soczewicy, tahini, suszonych pomidorów i czosnku znakomicie smakuje z dodatkiem kminku i soku z cytryny. Całość warto urozmaicić kolendrą lub bazylią. Aromatyczna, gładka i kremowa pasta świetnie sprawdza się na śniadanie lub zdrową kolację. Podaje się ją na świeżym pieczywie lub w formie dipu do warzyw. Soczewica zawiera dużą ilość białka, więc jest świetnym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego.
Pasta do chleba dla dzieci

Pasta do chleba dla dzieci

Doskonałym dodatkiem do pieczywa są pasty kanapkowe. Każde dziecko z pewnością zna smak pasty z jajek, którą można uzupełnić o drobno posiekany szczypiorek, rzodkiewkę czy kawałeczki szynki. Aby przyrządzić pastę jajeczną bez dodatku kalorycznego majonezu, można wykorzystać jogurt naturalny. Coraz bardziej popularnym owocem staje się awokado, które ma zastosowanie przy produkcji past do chleba. W swoim składzie zawiera zdrowe tłuszcze oraz szereg witamin o działaniu przeciwutleniającym.

Pasta z awokado i czosnkiem

Pasta z awokado i czosnkiem

Pasta z dojrzałych awokado i świeżo siekanego czosnku jest słona i mocno aromatyczna. Jej smak warto podkreślić również kolendrą lub bazylią. Ciekawym urozmaiceniem jest też dodanie sera feta. Przygotowaną potrawę idealnie wykorzystuje się na śniadanie, podając z pieczywem, bagietką lub nachosami. Zawarte w paście awokado obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, a dodany czosnek jest naturalnym antybiotykiem.

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy, nazywana również hummusem, to pasta przygotowywana na bazie ciecierzycy (gotowanej lub tartej) z dodatkiem przetartego przez praskę czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz pasty tahini (inaczej pasty sezamowej). Wszystkie składniki miksuje się w blenderze na gładką i jednolitą masę. Można je doprawić solą i pieprzem. Hummus jest bardzo popularny wśród wegan i wegetarian ze względu na swoje właściwości zdrowotne i dietetyczność (bogaty jest w białko czy witaminy B i C).

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Pasta z ugotowanej soczewicy, tahini, suszonych pomidorów i czosnku znakomicie smakuje z dodatkiem kminku i soku z cytryny. Całość warto urozmaicić kolendrą lub bazylią. Aromatyczna, gładka i kremowa pasta świetnie sprawdza się na śniadanie lub zdrową kolację. Podaje się ją na świeżym pieczywie lub w formie dipu do warzyw. Soczewica zawiera dużą ilość białka, więc jest świetnym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego.

Pasta z awokado i twarogu

Pasta z awokado i twarogu

Pastę z dojrzałych awokado, twarogu i śmietany przygotowuje się, dodając również odrobinę czosnku, sok z limonki oraz startą cebulę. Całość warto urozmaicić również kolendrą lub bazylią. Pasta jest tak miękka, że wystarczy rozgnieść ją widelcem. Przygotowaną potrawę idealnie wykorzystuje się w postaci sałatki lub ze świeżym pieczywem na śniadanie. Zawarte w paście awokado obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, a dodany twaróg jest źródłem pełnowartościowego białka.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli może być przygotowana zarówno na bazie fasoli Jaś, perłowej, jak i każdej innej. Wystarczy na początek zalać ją dużą ilością wody i moczyć przez noc. Następnie obrać fasolę ze skórki, wycisnąć sok z cytryny i przygotować pieprz oraz sól. Całość na koniec dokładnie zmiksować razem z przyprawami. Pasta z fasoli, szczególnie tej białej, nazywana jest również smalcem wegetariańskim. Jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka oraz lizyny (wzmacnia ona serce oraz przeciwdziała zawałowi).

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa to przecier z papryki podany w dowolny sposób. Dobrze smakuje na pieczywie, pizzy lub w postaci przetworów na zimę. Dobrze komponuje się też z mięsem i rybami. Podstawą pasty jest papryka czerwona oraz chilli. Można ją przygotować z solą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym lub też z dodatkiem ryżu, pestkami słonecznika i kminku. Paprykę można gotować, piec lub tradycyjnie smażyć na słońcu. Pasta jest bogata w witaminę C oraz liczne przeciwutleniacze. Zawarta w ostrej papryce kapsaicyna przyspiesza też proces odchudzania.

Pasta tahini

Pasta tahini

Pasta tahini przygotowywana jest z ziaren sezamu. Przepisów na nią jest przynajmniej kilka. Sezam na pastę tahini można uprażyć, dzięki czemu będzie ona miała o wiele lepszy smak i aromat. Do jej przygotowania oprócz sezamu potrzeba oleju. Ziarna praży się na suchej patelni, następnie umieszcza się w kielichu blendera i miksuje. Gotową pastę przekłada się do słoiczków. Tahini można trzymać szczelnie zamknięte nawet przez kilka miesięcy. Po otwarciu warto pastę przechowywać w lodówce.

Polecane przepisy do kategorii Pasta z soczewicy

Znaleźliśmy 28 przepisów w kategorii Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

iziona iziona
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

wroneczka wroneczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Izka192 Izka192

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: