anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pasta z fasoli do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczna, pikantnie doprawiona pasta do chleba mająca swój rodowód w kuchni meksykańskiej.

Pasta z fasoli do chleba Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta z fasoli do chleba

 

  • fasola - 1 szk.
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek - 3 łyżeczki
  • pieprz kajeński do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pasta z fasoli do chleba
Umytą fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zagotowuję fasolę w garnku bez przykrycia, odlewam wodę, a fasolę zalewam świeżą, gorącą wodą. Tym razem gotuję fasolę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. Obrane i umyte cebule drobno siekam, a następnie smażę na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula jest usmażona na złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam. Ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Następnie dokładnie mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę smażę cały czas mieszając. Jeśli to potrzebne jeszcze raz doprawiam do smaku pieprzem i pieprzem kajeńskim.
Pasta z fasoli do chleba
Ja swoją pastę zrobiłam z mieszanki różnych odmian fasoli.
Pasta z fasoli do chleba
Fasola na patelni wymieszana z cebulą i przyprawami.