Sposób przygotowania:
Pasta z suszonych pomidorów z serem
Pomidory opłukać, osuszyć i usunąć pędy. Potem pokroić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wyłączyć, Wstawić blachę z pokrojonymi pomidorkami i ususzyć, póki piekarnik nie ostygnie. Potem wyjąć blachę, a pomidory przetrzeć do średniej misy przez miękkie sitko pałką. Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i wymieszać z pulpą pomidorową. Czosnek obrać i połowę z tego przecisnąć przez praskę i dodać wraz z pieprzem ziołowym i osączonymi i posiekanymi na talarki oliwkami. Dodać trzy łyżki oliwy lub sosu sałatkowego zmieszanego z odrobiną zimnej wody i wymieszać całość. Można nawet zmiksować w komorze robota domowego i po przełożeniu do miseczki do past schłodzić z 30 min. Podawać z pokrojoną na ukos bagietką.