marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta z suszonych pomidorów z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasta z samodzielnie ususzonych pomidorów smakuje najbardziej i nie jest pracochłonna,a nawet można ją przyprawiać na kilka sposobów.

 Pasta z suszonych pomidorów z serem

Składniki:

Pasta z suszonych pomidorów z serem

 

  • 2 kg.świeżych owalnych pomidorków,
  • garstka czarnych bezpestkowych oliwek,
  • pół główki czosnku,
  • 35 dag. startego ostrego żółtego sera,np.cheddara lub morskiego,
  • pieprz ziołowy,
  • 3 pełne łyżki oliwy vineagrete lub sosu sałatkowego.

Sposób przygotowania:

Pasta z suszonych pomidorów z serem
Pomidory opłukać, osuszyć i usunąć pędy. Potem pokroić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wyłączyć, Wstawić blachę z pokrojonymi pomidorkami i ususzyć, póki piekarnik nie ostygnie. Potem wyjąć blachę, a pomidory przetrzeć do średniej misy przez miękkie sitko pałką. Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i wymieszać z pulpą pomidorową. Czosnek obrać i połowę z tego przecisnąć przez praskę i dodać wraz z pieprzem ziołowym i osączonymi i posiekanymi na talarki oliwkami. Dodać trzy łyżki oliwy lub sosu sałatkowego zmieszanego z odrobiną zimnej wody i wymieszać całość. Można nawet zmiksować w komorze robota domowego i po przełożeniu do miseczki do past schłodzić z 30 min. Podawać z pokrojoną na ukos bagietką.