Sposób przygotowania:
Pesto alla Genovese sos z bazylii
Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć na ręczniku kuchennym. Czosnek obrać.Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę, jeżeli przygotujemy podwójna porcję wówczas możemy umieścić w słoiczku po musztardzie z góry zalać małą ilością oliwy i przechowywać w lodówce. Gotowe pesto umieszczamy w małym rondelku grzejemy nie gotujemy dodając śmietanę ciągle mieszając,sos automatycznie gęstnieje i nabiera idealnego smaku i konsystencji.Makaron gotujemy w wodzie z solą polecam sól morską (czas gotowania jest podany na opakowaniu tempo i coturra aby nie był za miękki) po ugotowaniu odlewamy makaron lecz nie płuczemy wodą !!! ponownie wrzucamy do tego garnka dodając łyżkę lub dwie sosu pesto całość mieszamy i wykładamy na talerze polewając resztą sosu i dodając tarty parmezan. Życzę wszystkim smacznego polecam :)