ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Pesto alla Genovese sos z bazylii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Z podanego przepisu wychodzi ok. 100ml pesto czy

Pesto alla Genovese sos z bazylii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pesto alla Genovese sos z bazylii

 

  • 25-35g świeżych listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku małe
  • 15g orzeszków piniowych
  • 30g startego parmezanu
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 100 ml śmietana 30%
  • makaron spagettii lub inny włoski makaronu

Sposób przygotowania:

Pesto alla Genovese sos z bazylii
Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć na ręczniku kuchennym. Czosnek obrać.Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę, jeżeli przygotujemy podwójna porcję wówczas możemy umieścić w słoiczku po musztardzie z góry zalać małą ilością oliwy i przechowywać w lodówce. Gotowe pesto umieszczamy w małym rondelku grzejemy nie gotujemy dodając śmietanę ciągle mieszając,sos automatycznie gęstnieje i nabiera idealnego smaku i konsystencji.Makaron gotujemy w wodzie z solą polecam sól morską (czas gotowania jest podany na opakowaniu tempo i coturra aby nie był za miękki) po ugotowaniu odlewamy makaron lecz nie płuczemy wodą !!! ponownie wrzucamy do tego garnka dodając łyżkę lub dwie sosu pesto całość mieszamy i wykładamy na talerze polewając resztą sosu i dodając tarty parmezan. Życzę wszystkim smacznego polecam :)
Pesto alla Genovese sos z bazylii
zblindowane składniki grzejemy nie gotujemy dodając śmietanę

Tagi:

makaron